De slimme meter, dat ding in de meterkast, wordt tegenwoordig standaard ingebouwd in nieuwbouw woningen en wordt geleidelijk uitgerold binnen oudere huizen. De slimme meter is een digitale meter die bijhoudt hoeveel stroom (en eventueel gas) jouw huishouden verbruikt. De meter stuurt jouw data, je verbruik dus, digitaal (via je netbeheerder) naar je energieleverancier. Dat hoef je dan niet meer zelf te doen. En met een Honeywell slimme thermostaat wordt het nog veel praktischer.

slimme-meter

Niet echt sexy die slimme meter.. maar samen met een slimme thermostaat en andere slimme domotica apparaten, kan het je best wat inzichten opleveren. En met die inzichten kun je vervolgens weer geld besparen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Honeywell slimme thermostaat, welke onder andere zelflerend is en zich aanpast aan jouw levensstijl.

De Consumentenbond heeft een boel mooie en inhoudelijke informatie over slimme meters en wat ze doen en waar je op moet letten op hun site staan. Daarom is het een aanrader om dit ook door te lezen en beter te snappen wat zo’n meter nou precies doet.

Heb ik een slimme meter?

Wil weten of jouw meter slim is? Afhankelijk van je netbeheerder check je dat op Liander.nl of Stedin.nl.

Verschil tussen een slimme meter en thermostaat

Het verschil tussen slimme thermostaat en meter. Wat is het verschil tussen die twee? Goede vraag!

Slimme meter
Meet hoeveel stroom en gas jij verbruikt
Stuurt deze digitaal en automatisch door naar jouw leverancier

Slimme thermostaat
Bedient je verwarming
Zet je verwarming hoger of lager
Kan gekoppeld worden aan domotica, zoals de Homey

google-nest-slimme-thermostaat
Google Nest Slimme Thermostaat

Koppel je slimme thermostaat aan je domotica

Een slimme thermostaat zoals een een van Honeywell of de Google Nest is vrij makkelijk te koppelen aan je smart home apparaten als Google Home of je Homey. Heb je bijvoorbeeld vaak de zon op je ruit staan en wordt het snel warm, laat Homey dan automatisch een signaal naar je Nest sturen om de verwarming lager te zetten. Dat bespaart jouw tijd en moeite en voorkomt een onnodig hoge rekening.

Daarnaast kun je een notificatie naar je telefoon laten sturen wanneer er brand is of wanneer de batterij leeg is.

Honeywell-Slimme-Thermostaat
Honeywell Slimme Thermostaat

Dankzij de vele verschillende apparaten die op de Homey aangesloten kunnen worden, zijn er legio slimmigheidjes te bedenken om de apparaten met elkaar te laten ‘praten’. Zo kun je nog meer uit deze smart apparaten halen.