Het woord ‘domotica’ komt net als informatica, telematica en robotica, uit het Latijn en is een samentrekking van domus (huis in het Latijn) en het achtervoegsel -tica dat ‘toegepaste wetenschap’ betekent. Home domotica is dus eigenlijk een beetje dubbelop.

In gewone mensentaal zeggen we liever het inzetten en toepassen van elektronica om processen en taken binnen het huis te automatiseren of vereenvoudigen. Dit bijvoorbeeld om tijd of energie te besparen.

google-smart-home-domotica

Wat kan ik er mee?

Het met je smartphone aan en uit zetten van je lamp in de woonkamer is een eerste leuke stap, maar niet echt overweldigend. Een Google Home om te checken of je straks in de file naar je werk staat is al wat nuttiger.

Maar helemaal wordt het wanneer het je actieve handelingen bespaart. Bivoorbeeld waneer je zonnescherm naar binnen gaat zodra het dreigt te gaan regenen. Of een push notificatie naar je smartphone en melding naar de politie wanneer er bij je wordt ingebroken. Misschien vind je het wel fijn dat de luchtzuiveraar op de babykamer automatisch aangaat. Alles voor de kleine tenslotte.

De mogelijkheden van home domotica apparaten lijken eindeloos. Daarom is het prettig dat ‘verbinders’ zoals Homey er zijn om structuur aan te brengen. Heb je er al zo een en ben je op zoek naar nieuwe mogelijkheden? Check dan zeker deze Homey flow voorbeelden tips die we voor je op een rij hebben gezet.

Smart home domotica kan ook zeer goed helpen bij het beveiligen van je huis. Bijvoorbeeld aan door middel van camera’s, maar ook dankzij een slimme deurbel. Meer over smart home beveiliging vind je hier.

Welke home domotica systemen zijn er?

Ondertussen is er een aantal grote spelers die verschillende home domotica apparaten hebben uitgebracht. Allemaal hebben zij het doel jou het leven makkelijker te maken. De meeste bekende zijn:

Lees hier verder over smart home domotica. Vaak kun je smart of domotica koppellen aan bijvoorbeeld je draagbare speaker. Wij hebben de populairste draagbare speakers 2020 voor je op een rij gezet en waar je die voor de beste prijs kunt krijgen!