Smart home devices en domotica zijn steeds populairder aan het worden. Met deze technologieën kun je je huis automatiseren en aanpassen aan jouw levensstijl. Je kunt bijvoorbeeld je verlichting, verwarming, beveiliging en entertainmentapparaten bedienen met je stem of via een app op je smartphone.

Een van de meest populaire smart home devices is de slimme thermostaat. Deze thermostaat kan worden aangestuurd via een app op je telefoon, zodat je de temperatuur in huis kunt regelen wanneer je er niet bent. Sommige thermostaten hebben zelfs geavanceerde functies zoals geofencing, waarmee de thermostaat automatisch aan- of uitgaat wanneer je huis binnen- of buitenloopt.

Een andere populair smart home device is de slimme verlichting. Met slimme verlichting kun je de verlichting in je huis bedienen via een app of met je stem via een slimme speaker zoals een Amazon Echo of Google Home. Je kunt bijvoorbeeld je verlichting automatisch laten aangaan als je thuiskomt of de kleur van de verlichting aanpassen voor een gezellige sfeer.

Slimme beveiligingscamera’s zijn ook een veelgebruikt smart home device. Deze camera’s kun je verbinden met je smartphone, zodat je altijd kunt zien wat er thuis gebeurt. Sommige camera’s hebben zelfs geavanceerde functies zoals gezichtsherkenning, waarmee de camera automatisch een melding stuurt wanneer iemand onbekend binnenkomt.

smart-home-domotica

Domotica gaat verder dan alleen het automatiseren van individuele apparaten. Het is een systeem dat verschillende smart home devices met elkaar verbindt en automatisering regelt. Met een slimme hub zoals Samsung SmartThings of Apple HomeKit kun je bijvoorbeeld het licht laten aangaan wanneer je de deur opent of de verwarming laten dalen als je de slimme thermostaat detecteert dat je huis leeg is.

Er zijn tal van andere smart home devices die je kunt toevoegen aan je huis, zoals slimme stekkers, slimme deursloten, en slimme rookmelders. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is aan jou om te bepalen welke apparaten het beste bij je levensstijl passen.

Tip: Lees hier de top 10 praktische Homey Flow Voorbeelden.

Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van smart home devices. Ten eerste moet je controleren of de apparaten compatibel zijn met elkaar en met je smartphone. Sommige apparaten werken alleen met bepaalde besturingssystemen of hubs, dus je moet ervoor zorgen dat alles aansluit.

Ten tweede moet je de beveiliging van de apparaten goed in de gaten houden. Hoewel smart home devices veel gemak bieden, kunnen ze ook een veiligheidsrisico vormen als ze niet goed beveiligd zijn. Zorg er daarom voor dat je regelmatig software-updates installeert en sterk wachtwoord gebruikt voor je accounts.

Ten derde moet je nadenken over de kosten van smart home devices. Hoewel sommige apparaten zichzelf in de loop van de tijd terugverdienen, zoals een slimme thermostaat die helpt om energie te besparen, kunnen andere apparaten relatief duur zijn. Weeg daarom de kosten af tegen de voordelen en kijk of de aanschaf van een apparaat echt bijdraagt aan je levensstijl.

Ondanks deze overwegingen is het gebruik van smart home devices en domotica een geweldige manier om je huis comfortabeler, efficiënter en veiliger te maken. Of het nu gaat om het automatiseren van je verlichting, het regelen van de temperatuur of het bekijken van je beveiligingscamera’s, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dus, als je op zoek bent naar een manier om je huis te verbeteren, overweeg dan zeker om smart home devices en domotica in overweging te nemen.

Is alleen het bedienen van je lampen met de app niet genoeg? Koppel je Philips of Ikea lampen dan een een Homey of Google Home of Amazon Echo. Dan bedien je de lampen niet alleen via de app, maar zet je ze ook aan of uit dankij stembesturing.

Slimme speakers als persoonlijke assistent

Naast slimme verlichting zijn ook de slimme speakers steeds meer in trek. Niet alleen voor mensen die van goede muziekkwaliteit kunnen genieten is een slimme speaker een nice to have. Het zijn namelijk meer dan ‘alleen een speaker’.

De JBL Link 10 bijvoorbeeld, die je al in je woonkamer hebt staan voor een kleine € 100,-, heeft de Google Assistent ingebouwd. Hiermee is het je persoonlijke assistent die je aan je volgende afspraak herinnert, vertelt hoe druk het is op de weg en dus je lampen aanstuurt.

Wil je meer weten over slimme speakers, lees dan zeker onze vergelijking tussen de Google Home en Amazon Echo dot.

Tip: we hebben de populairste draagbare speakers 2020 voor je op een rij gezet.