Met domotica smart home maak jij je huis slim. Dankzij de domotica apparaten kun je smart apparaten met elkaar laten praten en taken automatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme verlichting die automatisch aan gaan wanneer jij thuiskomt. Of aan de verwarming die op de gewenste temperatuur gaat wanneer jij bijna thuis bent.

Helaas werken deze verschillende apparaten vaak niet standaard met elkaar samen. Dit kan het lastig maken om je smart home zo in te richten als jij wilt. Gelukkig zijn er apparaten zoals Homey die als ‘tolk’ fungeren en al jouw smart home apparaten kan koppelen.

Tip: Lees hier de top 10 praktische Homey Flow Voorbeelden.

smart-home-domotica

Slimme verlichting is ook domotica smart home

De meeste voorkomende smart home apparaten die je nu bij veel mensen thuis vindt. Slimme lampen van bijvoorbeeld Philips Hue of de goedkopere Ikea Tradfri.

Deze lichten zijn naast erg zuinig, het zijn tenslotte LED-lampen, ook dimbaar en via een app te besturen. Zo kun je ze naar wens feller zetten of juist dimmen, bijvoorbeeld wanneer het donker is en je film gaat kijken.

ikea_tradfri_slimme_verlichting

Afhankelijk van welk type lamp je kiest, zijn ook de ‘warmte’ van de lampen aan te passen. Romantisch dineren is iets minder fijn wanneer je onder spierwit licht zit. Vaak wordt warm witlicht aangeduid met minimaal ”2700 K” licht.

Is alleen het bedienen van je lampen met de app niet genoeg? Koppel je Philips of Ikea lampen dan een een Homey of Google Home of Amazon Echo. Dan bedien je de lampen niet alleen via de app, maar zet je ze ook aan of uit dankij stembesturing.

Daarnaast kun je de verlichting dan ook opnemen in routines of ‘flows’ zoals Homey ze noemt. Zo stel je bijvoorbeeld in dat de lampen aangaan wanneer jij ‘Hey Google, goedemorgen’ zegt. Daarna wordt dan direct ook het laatste nieuws voorgelezen. Vervolgens wordt je favoriete artiest afgespeeld via Spotify. Dat is nog eens fijn wakker worden in het weekend!

FunctionaliteitIkea TradfriPhilips Hue
Gebruik via mobiele app
JaJa
Lampen besturen zonder WiFiNeeJa
KleurenOptioneelOptioneel
Koppelen aan Google Home
of Amazon Echo
JaJa
SpraakbedieningNeeJa
Prijs per starterspakketvanaf € 35,95vanaf € 89,99

Slimme speakers als persoonlijke assistent

Naast slimme verlichting zijn ook de slimme speakers steeds meer in trek. Niet alleen voor mensen die van goede muziekkwaliteit kunnen genieten is een slimme speaker een nice to have. Het zijn namelijk meer dan ‘alleen een speaker’.

De JBL Link 10 bijvoorbeeld, die je al in je woonkamer hebt staan voor een kleine € 100,-, heeft de Google Assistent ingebouwd. Hiermee is het je persoonlijke assistent die je aan je volgende afspraak herinnert, vertelt hoe druk het is op de weg en dus je lampen aanstuurt.

Wil je meer weten over slimme speakers, lees dan zeker onze vergelijking tussen de Google Home en Amazon Echo dot.

Tip: we hebben de populairste draagbare speakers 2020 voor je op een rij gezet.