smarthomethuis

Slimme verlichting dankzij domotica in huis

Met domotica in huis, zoals slimme verlichting, maak jij je huis slim en nog efficiënter. Zo bespaar je tijd en moeite. Veel mensen denken dat smart apparaten, domotica, duur en lastig zijn te installeren en gebruiken, maar niets is minder waar.

Tegenwoordig zijn er vele fabrikanten die slimme apparaten ontwikkelen voor in of om het huis.

Wat kost domotica in huis?

Dit hangt af van wat je wilt automatiseren en welke apparaten je hiervoor nodig hebt.

Slimme verlichting

Een starters-set slimme verlichting van bijvoorbeeld Ikea Tradfri heb je bijvoorbeeld voor iets meer dan € 40,-. Ga je voor de Philips Hue lampen, dan ben je al vrij snel wat meer kwijt. Vanaf € 115,- heb je de benodigde hub én vijf witte smart lampen.

Heb je iets meer te besteden dan is het uitgebreidere starterspakket wellicht een goed idee

  • Hub (dit kastje zorgt dat alles werkt en hiermee koppel je de lampen)
  • Vijf gekleurde LED lampen van 806 lm met E27 fitting
  • Dimmer om alle of individuele lampen te dimmen

Dit pakket kost je € 239,- maar daar zitten dan geen twee maar vijf lampen bij, die niet alleen wit maar ook gekleurd licht geven.


Slimme speaker

Een slimme speaker is een relatief makkelijk en zeker betaalbare manier om om domotica in huis te beginnen. Een Google Home bijvoorbeeld helpt je met je agenda, vertelt je het weer van morgen informeert je over de drukte op de weg.

Ook kun je hier je slimme lampen van Philips en Ikea aan koppellen zodat je de lampen met stembesturing aan of uit kunt zetten. Een alternatief voor de Google Home is de Amazon Echo. Weet je niet precies welke beter bij jou past, check dan onze vergelijking. Ook vind je hier meer info over de beide apparaten.


Koppel al je domotica met Homey

Vind je het niet spannend wanneer het wat technischer wordt, duik dan zeker eens in de mogelijkheden van de Homey. Met deze slimme speaker (eigenlijk is het veel dan dat) kun je verschillende slimme apparaten met elkaar laten praten, ook al kunnen ze dat standaard niet.

Wanneer gekoppeld kun je specifieke flows maken om taken en handelingen in jouw huis te automatiseren. Benieuwd naar wat je kunt automatiseren? We hebben een aantal homey flow voorbeelden tips voor je verzameld.

slimme-verlichting-homey

Welke domotica in huis merken moet ik hebben?

Afhankelijk van het type apparaat dat je zoekt zijn dit de meest bekende en gebruikte merken voor domotica in huis.

Om bij stil te staan voor je domotica in huis haalt

Waar moet je zeker weten aan denken voor je de portemonnee trekt. We hebben de belangrijkste zaken om over nat te denken voor je op een rij gezet:

  • Weet je welke taken je zou willen automatiseren/vermakelijken?
  • Werk uit hoe deze processen zullen lopen.
  • Maak een lijstje met welk soort apparaten je hiervoor nodig hebt.
  • Werken je slimme lampen met de hub die je wilt gebruiken?
  • Praten je apparaten dezelfde ‘taal’? (Zigbee of Z-Wave?)

Domotica buitenshuis

Benieuwd naar domotica en smart apparaten voor buiten? Check dan ook onze review van de elektrische Xiaomi step. Een tof apparaat waarmee veilig en milieubewust door de stad cruist. En! Je kunt hem koppelen aan de app, zoals nagenoeg bijna alle apparaten tegenwoordig.

Lees hier alles over de Xiaomi M365 step.