Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en de vele verbindingsmogelijkheden van de Homey lijken de mogelijkheden eindeloos. Voor sommige betekent dit zelfs dat ze niet weten waar te beginnen. Daarom hebben we een verzameling van veelgebruikte Homey flows voorbeelden voor je gemaakt. Zeker niet compleet, maar een goede en leuke start om mee te beginnen.

Homey flows voorbeelden: tien tips verzameld

We zijn tenslotte gewoontedieren dus een beetje structuur is nooit weg. het is daarom prettig om vaak terugkerende taken en gewoontes te automatiseren zonder er zelf naar om te kijken.


1) Elke ochtend verse koffie

S’ochtends gaat er niets boven een verse hete kop koffie. Zeker doordeweeks wanneer je, je klaar maakt voor werk of studie is het belangrijk dat alles op rolletjes gaart.

Veel mensen beginnen elke dag op hetzelfde tijdstip dus hoe fijn is het als de koffie al; klaar staat wanneer je de badkamer voor de woonkamer verruilt!?

Sluit je koffiezetapparaat via een slimme stekker aan op een stopcontact en koppel de stekker aan Homey. Dit doe je in het Homey instellingenmenu. Vervolgens maak je een nieuwe flow aan en stel je in dat de stekker stroom moet doorgeven op een bepaald tijdstip dat jij handig vindt. Zodra dit tijdstip is geweest krijgt jouw koffiemachine stroom en kan hij beginnen met voorverwarmen.

Wat heb je nodig?

Homey flow voorbeelden voetbal

2) Homey flows voor de mannen: voetbal aan op tv

Zondagavond klokslag 7uur, voor de meeste mannen is dit een heilig moment. Onderuit gezakt op de bank en met de voeten op tafel en klaar voor de voetbal.

Met een Google Chromecast en Homey zorg jij er voor dat de voetbal precies op het juiste moment aanstaan en dat je geen doelpunt mist.

Maak een flow aan in de Homey editor en stel in dat om 19:00 uur de Homey een signaal naar je Chromecast stuurt. Zo gaat je TV automatisch aan en direct naar de juiste zender. Zo makkelijk kan het zijn!


3) De voordeur gaat open

De voordeur gaat open maar jij en je partner zijn niet thuis? Dat wil je dan wel graag weten. Met deze setup krijg je alsnog een melding dat de deur open is.

Met een slimme deursensor van Fibaro weet jouw Homey dat de voordeur opengaat. Vervolgens laat je Homey pushnoticatie naar je telefoon sturen en ben jij op de hoogte van wat er in en om je huis gebeurt.

Check daarnaast zeker ook deze spiksplinternieuwe Fibaro Intro Kit (€ 199,-) voor Homey. Met de bijgesloten rookmelder, deur/raamsensor, bewegingssensor én de Wall Plug maak jij je huis samen met Homey nog slimmer en veiliger.

Hier lees je meer over smart home beveiliging.


4) Energiebewust: lampen uit als iedereen weg is

Kom je net op je werk aan, weet je niet meer zeker of je de lampen uit hebt gedaan. Zonde van de energie en niet goed voor de portemonnee.

Als jij slimme lampen hebt zoals Ikea Tradfri of Philips Hue, dan kun je deze makkelijk koppelen aan Homey. Wanneer je daarna een flow aanmaakt en hierin instelt dat wanneer je IP-adres niet meer aan je router verbonden is (en je waarschijnlijk niet in de buurt van thuis bent) worden de lampen automatisch uitgezet.

homey-flow-voorbeeld-regen

5) Geen nat zonnescherm met Homey flow voorbeeld

Begint het net te regen terwijl het zonnescherm nog uithangt vanwege het lekkere weer van gisteren. Voorkom dat je zonnescherm drijfnat wordt opgerold en gaat schimmelen.

Met een elektrisch zonnescherm is het vrij eenvoudig het ‘inklapproces’ te automatiseren.

Je hebt nodig:

Installeer een weer/regen app op je Homey en laat de app een notificatie naar je schakelaar sturen zodat hij een signaal binnenkrijgt wanneer het dreigt te gaan regenen. Stel hem bijvoorbeeld in op 15 min, zo ben je nooit te laat. Zodra jouw schakelaar het signaal binnenkrijgt weet hij wanneer het zonnescherm ingeklapt moet worden en blijft hij mooi en droog.

Nog meer Homey flows voorbeelden


6) Zonnepanelen? Zet automatisch de wasmachine aan wanneer de zon schijnt

Natuurlijk, je kunt je zelf opgewekte stroom teruggeven aan de leverancier, maar levert niet zoveel op. Wat handiger kan zijn is je stroomoverschot gebruiken om stroomvreters zoals de wasmachine te laten draaien.

Met de juiste Homey flow gaat je wasmachine aan wanneer de zon begint te schijnen en je zonnepanelen optimaal presteren. Door Homey vervolgens een signaal naar je slimme stekker, die je op de wasmachine hebt aangesloten, te sturen, gebruik je zelf opgewekte stroom super efficiënt.

Wat heb je nodig?

homey-flow-voorbeeld-plant

7) Nooit meer de planten vergeten water te geven

Voor veel mensen een bekend probleem. Weer vergeten de planten water te geven waardoor ze er niet meer zo goed bijstaat.. Met een plant sensor, bijvoorbeeld via Bol.com of van Xiaomi bij AliExpress, gekoppeld aan Homey krijg je een melding op je telefoon en voorkom je dat je planten uitdrogen.

Wanneer de sensor meet dat de vochtigheid onder een bepaald niveau, per type plant/bloem verschillend en meetbaar, geeft deze via Homey een melding door. Aan jou om de broodnodige waterdruppels te verspreiden.


8) Automatisch de afzuiging aan wanneer je doucht

Een vergelijkbaar principe is ook handig voor tijdens en na het douchen en de spiegel weer eens beslagen is.

Met een vochtigheidsmeter in de bad- en of woonkamer en Homey kun je deze koppelen aan je algemene afzuiger. Zo stel je in dat wanneer je huis te vochtig wordt, de afzuiger een tandje hoger gaat. Wel zo prettig en gezond.

Veel plezier met deze Homey flows voorbeelden die je leven waarschijnlijk net iets makkelijker maken.

homey-flow-voorbeelden-post

9) Homey flow voorbeeld: You’ve got mail!

Direct op de hoogte wanneer er nieuwe post op de mat ligt? Om je brievenbus in de gaten te houden, kun je een deur of raamsensor gebruiken te ‘meten’ wanneer en nieuwe post binnekomt.

Een deur/raamsensor bestaat uit twee kleine sensors die een melding een notificatie versturen wanneer ze het contact met elkaar verliezen. Homey kan gekoppeld worden aan de deursensors van bekende fabrikanten zoals Neo Coolcam, KlikAan/KlikUit, Fibaro en Aeotec. Door een sensor vast te maken aan (de binnenkant van) je brievenbus, geeft verstuurt de sensor een notificatie naar je smartphone, via Homey.

10) Tover je badkamer om naar een spa resort

Met de Homey en een aantal smart lampen en watersensor creëer jij je eigen spa resort.

Door een speciale Homey flow in te richten gaan de lampen automatisch in de ‘ontspannings stand’ en zet je waterdichte speaker jouw favoriete muziek op. Dit allemaal gebaseerd op de watersensor die je aan de douche hebt verbonden. Dat is pas tot rust komen!

Tip: je kunt je Homey ook aan een (smart) speaker koppelen dankzij de ingebouwde bluetooth functie. Bekijk hiervoor onze beste draagbare speakers 2020.