Je wil waarschijnlijk meer over de Xiaomi step weten omdat je het een tof apparaat vind of omdat je er over gehoord hebt op het nieuws. Om jou te helpen hebben wij hem uitgebreid voor je getest.
Direct naar de juiste plek:
- Xiaomi M365 versus de M365 Pro
- Koppel je step aan de app
- Stroom besparen met de Energy Recovery functie
- Uit China halen of gewoon Nederland?
Xiaomi M365 step
De meest geziene Xiaomi step is de M365 step. Dit komt voornamelijk door de nette aanschafprijs, het vertrouwen van het merk Xiaomi en natuurlijk het makkelijke gebruik van de step. Dit maakt hem erg gewild.
Deze step is van alle gemakken voorzien. En dankzij de twee met lucht gevulde banden wordt het rijcomfort aanzienlijk bevordert. Echter, ze kunnen uiteraard wel lek raken waardoor je langs de weg komt te staan. In de tijd dat wij er nu mee rijden hebben we nog geen lekke band gehad. Fingers crossed!
Ook heeft de Xiaomi step, zoals je op de foto’s kunt zien, een standaard zodat je hem netjes weg kunt zetten. Tijdens het rijden zorgt de bel, tring!, er voor dat andere weggebruikers je aan horen komen. En met zijn maximum snelheid van 26 km/h rijdt de M365 step lekker door. Dus de bel is geen overbodige luxe.
Als iemand je toch niet aan ziet of hoort komen, bijvoorbeeld wanneer er een kind oversteekt, dan sta je dankzij de schrijfrem snel stil. Safety first!
Last but not least. Net zoals veel andere Xiaomi slimme apparaten is ook de step te verbinden met de Xiaomi Home app. Hiermee kun je onder andere zien hoe vol de accu nog zit, wat je gemiddelde snelheid is en hoeveel kilometer je in totaal al op je tweewieler hebt gereden. Daarmee heb je inzicht in je eigen gebruik.
Ook kun je in de app de cruise control aan of uit zetten. Met deze functie aan houdt de step de snelheid automatisch gelijk zonder dat je constant gas hoeft te geven. Wij vonden dit vooral op de lange rechtere stukken erg fijn!
Alle specificaties op een rij
Om precies te zijn zijn er twee verschillende Xiaomi steppen. De reguliere M365 en de M365 Pro versie welke begin 2019 is uitgekomen. Wij hebben de reguliere versie getest.
Heb je wat meer geld te besteden en heb je dat over voor een sterkere motor, hogere snelheid en groter bereik? Kijk dan zeker ook naar de Pro versie, misschien is deze dan wel handiger voor jou?
Helaas is de Pro lastiger via Nederlandse leveranciers te krijgen. Gelukkig is deze wel te importeren uit bijvoorbeeld China of Spanje.
Model | Xiaomi M365 | Xiaomi M365 Pro |
Topsnelheid | 25 km/h | 25 km/h |
Max. Range/bereik | 30 km | 45 km |
Max. gewicht | 100 kg | 100 kg |
Max. power | 500W | 600W |
Gewicht step | 12,5 kg | 14,2 kg |
Prijs | Vanaf € 400,- bij Bol.com | Vanaf € 500,- bij Bol.com |
Xiaomi M365 review
Zodra de grote doos was bezorgd kon het unboxing feest beginnen! In de doos vinden we de Xiaomi step zelf, bandjes gelukkig al gemonteerd en alleen het stuur moet geïnstalleerd worden met de bijgeleverde schroeven. Uiteraard wordt er een oplader geleverd om de accu op te kunnen laden.
Ook handig; er zit een setje extra banden bij. Wel zo handig met luchtbanden waarbij de kans bestaat dat er eens eentje lek gaat.
Binnen 10 min waren we up and running riding. Alleen het stuur vastzetten, de banden oppompen en we waren onderweg. De indruk na een paar weken rijden is ronduit top. De M365 voelt veilig en stabiel aan. Hij ligt goed op de weg en heeft goed grip. Wel maakt het veel uit of je op asfalt of op een klinkerweggetje in Amsterdam rijdt. Dat rijdt logischerwijs toch een stuk hobbeliger en moeten we vaak even afremmen.
De accu heeft ons positief verrast en gaat in ons geval een week mee. Stel dat jij nog intensiever gebruikt van deze brute tweewieler dan is dat geen ramp. Hoewel het opladen best lang duren, 5 a 6 uur. Kun je hem waarschijnlijk het beste s’nachts aan de lader hangen. Net zo makkelijk, zie het als je mobiele telefoon 😉
Onze ervaringen van de Xiaomi step so far zijn (nog steeds) erg positief!
Xiaomi Step + Mi Home app = alles bij de hand
Zoals gezegd koppel je de step makkelijk aan de Xiaomi Home app. Hiermee krijg je toegang tot extra info over de step en kun je verschillende opties aan of uit zetten.
Wanneer je de step hebt toegevoegd aan je Mi Home app zie je direct de huidige snelheid (meestal op nul want rijden met je telefoon in je hand raden we niet aan..), je gemiddelde snelheid de afstand die je tijdens je huidige rit hebt afgelegd. Vooral het batterijpercentage is handig om via de app te zien aangezien het display op de Xiaomi step dit niet aangeeft. Dit display heeft namelijk alleen vier lampjes die globaal duidelijk maken hoe vol de accu nog zit. De app geeft je dus heel veel informatie over je step.
Samen met het aantal gereden kilometers in je huidige rit kun je een redelijke inschatting van hoever je nog komt met je huidige accu.
De belangrijkste Xiaomi step informatie op een rij
Duiken we iets dieper in de app dan komen er meer gedetailleerde opties en informatie over de Xiaomi step naar voren.
Naast bijvoorbeeld de firmwareversie, type accu en de assemblage datum kun je hier de cruise control aanzetten en ook instellen dat het achterlicht altijd aanstaat wanneer de step aanstaat. Standaard gaat het achterlicht namelijk alleen aan wanneer je remt.
Met cruise control aan houdt de step de snelheid vast ook al laat je gashendel los. Na vijf seconden op dezelfde snelheid zet de step hem vast. Erg handig om de wat langere en vooral rechte stukken. In Amsterdam alleen minder praktisch..
Xiaomi step: Energy recovery Strength
De ‘energy recovery’ modus is een interessante en maakt het mogelijk stroom die opgewekt wordt door het afremmen op de motor, op te slaan in de accu. Met als resultaat dat je net iets langer doet met één volle acculading.
Afhankelijk van of je de recovery strength in de app hebt ingesteld op weak, medium of strong remt de step harder af om zodoende meer stroom op te kunnen slaan.
TIP! Wees je bewust van de kracht waarmee de M365 afremt op de medium en strong stand. Je zult namelijk niet de eerste zijn die zich laat verrassen, naar voren gedrukt wordt en bijna over het stuurtje heen valt. Het is dus een zeer handige een efficiënte functie maar vereist ook een bepaalde behendigheid.
Speed & mileage
Dit overzicht geeft je inzicht over je gebruik van de Xiaomi step, je huidige snelheid en het aantal kilometers dat je naar verwachting nog kunt rijden. hetzelfde als op het hoofdscherm dus.
Maar ook staat hier nog een ander leuk feitje; het totaal aantal gereden kilometers sinds de step uit de doos is gereden. Leuk om te weten hoe intensief je de Xiaomi step gebruikt en om te vergelijken met andere M365 eigenaren. Wij hebben bijvoorbeeld ruim 200 kilometer met de step afgelegd.
Xiaomi M365 Pro Nederland of toch uit het buitenland?
De Xiaomi step kun je bij verschillende webshops in Nederland bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com. Dan heb je hem vaak nog binnen een á twee dagen in huis, maar betaal je ook een stuk meer dan wanneer je hem uit het buitenland haalt, bijvoorbeeld via Aliexpress.
Op deze website vind je verschillende leveranciers die de Xiaomi step tot aan jouw voordeur afleveren. Dan is de step goedkoper dan bij een Nederlandse webshop, maar duurt het waarschijnlijk ook een stuk langer voordat je hem hebt.
Tenzij je een partij vind met een magazijn in Spanje of Polen. Deze zijn er namelijk en dat scheelt flink in de levertijd zonder dat het de prijs van jouw elektrische step flink omhoog schroeft.
Wij hebben onze versie van deze leverancier die vanuit Spanje levert.
Tip! Check ook de e-bike van Xiaomi, de Himo C20.
Met je Xiaomi Step de weg op? Houd hier rekening mee
Je ziet de elektrische steps steeds vaker op de weg en misschien heb je er zelf ook al eens op gereden. Zijn ze legaal of niet? Waar mogen ze rijden?
Meer informatie vind je op de website van de ANWB, daar beantwoorden zij nog meer vragen over het gebruik van de elektrische step en de Xiaomi step.